Het coronavirus is een separatist en respecteert de taalgrens

Wallonië wordt overspoeld door tweede golf, Vlaanderen doet het duidelijk beter.

 

Er is een opmerkelijk verschil tussen Wallonië en Vlaanderen in de opmars van het coronavirus. In het zuiden van het land is de positiviteitsratio dubbel zo hoog als in het noorden. Alleen Antwerpen heeft Waalse allures. De positiviteisratio is het percentage positieve coronatests en is een essentieel instrument om maatregelen te versoepelen of te verstrengen. Een hoge positiviteitsratio suggereert veel onontdekte gevallen en een te snelle verspreiding van het virus.

De WHO stelt een positiviteitsratio van 5 procent als de alarmdrempel. Boven de 5 procent zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie striktere maatregelen nodig. In Vlaanderen ligt voorlopig geen enkele provincie boven die grens van 5 procent, alleen Antwerpen flirt met de lat en komt uit op 4,7 procent. In Brussel zijn het er maar liefst 9,7, in Luik 6,7, in Waals-Brabant 6.

bron: Het Nieuwsblad

Volgens epidemioloog Yves Coppieters (ULB) – in het Nieuwsblad – komt dat omdat de Waalse experts veel langer dan hun Nederlandstalige tegenhangers als Marc Van Ranst en Pierre Van Damme, weigerden te spreken over een tweede golf. “In Vlaanderen was de toon harder en is men waakzamer”, aldus Coppieters.

Vooral Brussel doet het alarmerend slecht. Men heeft nu wel een vervroegd sluitingsuur voor cafés, maar volgens viroloog Steven Van Gucht is dat onvoldoende en stevent men af op een lockdown. Met 337 dagelijkse besmettingen per 100.000 inwoners doet Brussel het veel slechter dan de hoofdsteden van onze buurlanden. In Parijs werden vorige week gemiddeld 150 dagelijkse infecties geteld per 100.000 inwoners, in Amsterdam zelfs maar 38. Al kan het ook veel erger. Zo zit de Spaanse hoofdstad Madrid aan ruim 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More