Rusland sluit de internet-grenzen.

De Russische ‘glasnost’ barst. Het lijkt wel of ze in Rusland terug naar de totale controle van de tijd van het communisme verglijden. In een land waar vroeger zelfs een kopieermachine een staatsgevaarlijk en verboden wapen was, is internet uiteraard een nachtmerrie. Om te voorkomen dat het net ideeën verspreidt die niet die van de grote leiders zijn, heeft Poetin nu een wet ondertekend, die de staat toelaat om het internet van Rusland te isoleren van de rest van de wereld.Voortaan zal alle digitaal verkeer over servers van het eigen land gaan.

De regering rechtvaardigt deze beslissing door te stellen dat de maatregel dient om het land te beschermen tegen cyberaanvallen van andere landen. Het geïsoleerde netwerk kreeg meteen de naam ‘het digitale gordijn’, verwijzend naar het ijzeren gordijn uit de koude oorlog, toen Rusland en het Oostblok zich achter fysieke grenzen terugtrok van de rest van de wereld.

Duizenden mensen hebben tegen de wet betoogd, maar de tekst raakte vlotjes door het parlement. Een nieuw tijdperk van Russische staatscensuur is begonnen.