Het einde van het Cruiseschip

Cruiseschepen in de file voor de sloop.

Cruiseschepen zijn in tijden van corona drijvende doodskisten geworden. Nog altijd komen er meldingen binnen van besmettingen op cruiseschepen die vervolgens in geen enkele haven meer welkom zijn. Op de Diamond Princess besmette in februari 1 besmette passagier 712 anderen, het schip zwierf wekenlang rond op zee met haar besmette vracht.

De cruise-sector ligt zo goed als helemaal stil. In Noorwegen voer in juli nog een boot, maar ook daar sloeg het noodlot toe. Zeker veertig opvarenden van het Noorse cruiseschip MS Roald Amundsen raakten besmet met het coronavirus.

En dus liggen alle schepen, wereldwijd, werkloos voor anker. En dat kunnen de rederijen niet langer betalen. Wereldmarktleider Carnival beheert een vloot van meer dan honderd schepen. Ze berekenden dat  een vloot die niet vaart de rederij 20 miljoen euro per dag kost. Tegen het einde van het jaar zullen de kosten oplopen tot 3 miljard euro.

En dus varen de boten weer, richting sloperij in het Turkse Aliaga. De Fantasy, de Costa Victoria, de Sovereign, de Monarch, de Horzion, allemaal exotisch namen van schepen die op de snijbrander liggen te wachten.

De toekomst op korte termijn ziet er niet goed uit. Voor de langere termijn durft niemand zich aan een voorspelling wagen, maar de kans dat de hele cruise-industrie het niet overleeft is reëel.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More