De Momo Challenge is ondertussen al even dood en begraven, maar verwacht maar dat die op 31 oktober terug tijdelijk zal opduiken.

Even terug het geheugen opfrissen over Momo. Het was de naam van een angstaanjagende sculptuur die in 2016 in Japan werd gemaakt voor een kunstexpositie. Het stelde en vrouw met een eng gezicht, dun zwart haar en het lichaam van een vogel voor.

Vorig jaar werden opeens vele ongeruste ouders geconfronteerd met Momo als een zogezegd levend personages. Kinderen geloofden namelijk stellig dat het gekke wijf zonder hairconditioner te bereiken zou zijn via WhatsApp. Momo reageerde dan terug met zeer agressieve teksten en dwaze uitdagingen.

De persoon achter het Momo-telefoonnummer deed vervolgens alsof hij/zij van alles van de ontvanger wist, om er zo voor te zorgen dat gevaarlijke opdrachten werden uitgevoerd. Kinderen werden vervolgens opgedragen om andere mensen pijn te doen of te vermoorden. In sommige gevallen zouden de kinderen ook de opdracht krijgen zichzelf iets aan te doen. Dit had geleid tot de zelfmoord van een 12-jarig Argentijns meisje die ervan overtuigd was dat Momo achter haar aan zat.

Keisuke Aiso, de kunstenaar achter het schepsel, besliste dan ook begin dit jaar zijn kunstwerk te vernietigen in de hoop het zelfmoordspel te doen stoppen.  “Ik heb geen spijt dat het kunstwerk nu verdwenen is”, aldus Aiso. “Kinderen kunnen nu gerust zijn: Momo is dood, de vloek is weg.”.

Maar de één zijn dood is de ander zijn brood. Want zo lijkt dat op vele sites die Halloween-outfits verkopen, het Momo-masker regelmatig opduikt en goed verkoopt.

Je weet wat te dragen als je kinderen weigeren je voordeur te verlaten tijdens Halloween.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."