Tien dingen die u eigenlijk niet hoeft te weten. Maar die van u wel een interessante mens maken!

Koning Henry VIII van Engeland had in totaal zes vrouwen. Een daarvan was Anna Boleyn. En die telde voor anderhalve. Ze had namelijk drie borsten.

Alsof dat nog niet genoeg was, had ze ook zes tenen aan een van haar voeten.

Misschien om een beetje in evenwicht te blijven: een van haar handen telde zes vingers.

Ondanks die zes vrouwen ging de Engelse koning vaak vreemd. In 1805 verscheen een bijbelversie waarin stond dat vreemdgaan geen zonde was. In het gebod ‘Gij zult geen overspel plegen’ hadden ze het woordje ‘geen’ vergeten.

Vroeger dachten ze dat muizen helemaal seksloos waren. De grote geleerde Jan Baptiste van Helmont had ontdekt dat er zomaar opeens muizen ontstonden, wanneer hij het vuile ondergoed in een zak graan stak. Geen babybeestjes, maar volwassen exemplaren! Stel u voor!

Er waren in het verleden wel meer geleerden die er glad naast zaten. In 1926 kreeg de Deense dokter Figiber de Nobelprijs, omdat hij ontdekt had dat maagzweren door een wormpje werden veroorzaakt. Later bleek de bacterie Helicobacter pylori de boosdoener.

Hemofolilie is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Patiënten zijn vaak aan de kleine kant en alleen vrouwen kunnen de ziekte doorgeven. Daarom dachten artsen vroeger dat het een goed idee was om kinderen een extra dosis vrouwelijk geslachtshormoon te geven. Wat natuurlijk een averechts effect had op hun groei.

De Zweed Anders Celsius was geen dokter, maar een astronoom. En hoewel het niet tot zijn vakgebied hoorde, vond hij in 1742 wel de naar hem genoemde temperatuurschaal uit. Nul graden Celsius wees hij toe aan kokend water, honderd aan bevriezend water. In 1745 overleed Celsius aan tuberculose. Zijn collega’s besloten om de schaal van Celsius om te draaien, omdat dat handiger was.

Na zijn dood werden de gehoorbeentjes van Ludwig von Beethoven bewaard in een pot formaline. Geleerden wilden onderzoeken waarom de componist doof was. Maar ze speelden de pot kwijt.

Roald Amundsen was een listigaard. In 1911 ontdekte hij de zuidpool. Terwijl hij de wereld wijsmaakte dat hij onderweg was naar de noordpool. Daarmee wilde hij eventuele concurrenten op het verkeerde been zetten.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.