Gaan we niet te snel met de versoepeling van de maatregelen?

Belgen zijn meesterlijk in het vinden van achterpoortjes en compromissen. De regel van vier – vier mensen die je thuis mag ontvangen – wordt meteen creatief tegen het licht gehouden. “Dan hebben we de boodschap duidelijk niet begrepen”, zegt micorbioloog Herman Goossens. Hij haalt het voorbeeld aan van de reacties in maart op het maximum van 1.000 toeschouwers. Toen gingen verlichtte geesten evenementen van 999 mensen organiseren. Zelfde met de 1,5 meter-regel. Het gaat om het afstand houden, niet om truuks om aan anderhalve meter te geraken. Anderhalve meter wil zeggen dat je gewoon zoveel mogelijk afstand moet houden om mekaar niet te besmetten.

Experten vrezen dat door de versoepeling van de lockdown het angstgevoel weg is en dat mensen roekeloos gaan worden. Op groepsimmuniteit moeten we alvast niet rekenen. Slechts 6 procent van de Belgen zou antistoffen hebben aangemaakt. Die cijfers zijn van midden april en wijzen op een stijging van slechts 3 procent tegenover maart. Dat wil zeggen dat zelfs tijdens de lockdown nog honderdduizenden mensen zijn besmet. Het coronavirus is een virus dat meermaals is onderschat.

Straks gaan de scholen weer open, er mag ook weer bezoek in de woonzorgcentra, en gaan we met z’n alleen weer winkelen. Mensen hebben het ondertussen wel gehad met de maatregelen en staan te popelen om nog eens te mogen zondigen. Experts houden dan ook hun hart vast voor een mogelijke heropflakkering. “Als het aan de virologen had gelegen, dan was iedereen gedurende één jaar in lockdown geweest”, zegt viroloog Emmanuel André. Als waarschuwing kan dat tellen.