“Het is echt begonnen”

Deze week is de week van de waarheid.

“Plots is mijn rooster verdubbeld”, getuigt spoedarts Roos America in Het Laatste Nieuws. De spoed draait voortdurend in overdrive, dag en nacht komen er nieuwe patiënten binnen. Onze ziekenhuizen bereiden zich voor op het ergste en hebben de capaciteit van de intensieve zorgen in ons land met 759 extra bedden verhoogd door materiaal van privéklinieken en operatiekwartieren aan te spreken. Bovenop de 1.900 bestaande bedden zou dat genoeg moeten zijn voor de piek die eraan zit te komen.

Het verloop van de pandemie in ons land is voorlopig niet te voorspellen. Als we onze sociale contacten met 50 procent hebben verminderd dan zou volgens een wiskundig model van UGent de piek van de epidemie eind deze maand liggen.

Halverwege deze week zou het tij moeten keren en zou de social distancing in de opwaartse curve die de verspreiding van het virus aanduidt, een knik moeten veroorzaken. Een knik betekent geen daling, maar een minder snelle stijging. Als mensen de afgelopen weken hun sociale contacten onvoldoende hebben afgebouwd – omdat de info hen niet of onvoldoende bereikte, of om socio-religieuze redenen (of gewoon uit hardleerse domheid) – dan zou het wel eens kunnen dat die knik er niet komt. “Dan gaat iedereen heel nerveus worden”, zei viroloog Marc Van Ranst in De zevende dag. “Het gaat steeds moeilijker worden om dan dezelfde koers aan te houden. Dan kan je enkel nog escaleren naar een lockdown zoals in Noord-Italië of Wuhan.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More