Het komt door deze cijfers …

Ook volgende week moeten we nog geen versoepelingen verwachten.

De conclusie van Maggie De Block is zowaar nog strenger: “Het gaat niet enkel over geen versoepelingen. Het gaat ook over mogelijke verstrengingen.” Het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag in ons land is voor de achtste dag op rij gestegen. In de periode van 6 tot en met 12 juli zijn er gemiddeld 100 bevestigde besmettingen per dag bijgekomen, een stijging met 12 procent in vergelijking met de periode van 5 tot en 11 juli. In totaal zijn er in ons land 63.039 bevestigde besmettingen.

Het gemiddeld aantal overlijdens per dag staat op 2, een lichte daling in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Gemiddeld zijn er ook 10 mensen in het ziekenhuis opgenomen, ook een (lichte) daling.

Het reproductiegetal is hoger dan 1. Dat wil zeggen dat ieder mens die besmet is minstens 1 nieuwe besmetting veroorzaakt. Als dat getal stijgt, dan stijgen meteen alle ander cijfers en zijn we vertrokken voor een nieuwe golf. Daarom blijven virologen hameren op de contact tracing. Het is belangrijk te weten waar de haarden zijn om ze te kunnen isoleren en algemen uitbraak te voorkomen. Iedereen weet ondertussen dat de contact tracing na weken van knoeien nog altijd totaal niet werkt zoals het hoort, bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) die geen fundamenteel probleem ziet. Dat is pas een probleem! 

Vaccinoloog Pierre Van Damme concludeerde in Terzake dat de contact tracing slechts 30 procent van de mensen bereikt. “Als ik kijk naar de cijfers van de Vlaamse Gemeenschap, wordt ongeveer 60 procent van de mensen die besmet zijn, gecontacteerd”, aldus Van Damme. “Dus laten we eigenlijk 40 procent onaangeroerd. Dat is spijtig. En van die 60 procent gaat ongeveer iets meer dan de helft effectief contacten doorgeven.”
Dat wil zeggen dat we maar een heel beperkt overzicht hebben van de situatie en dus geen maatregelen op maat kunnen maken en dus ongewapend zijn voor de komst van een tweede golf.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More