Laten we eens kijken naar de verplichte handenwas-methode van een chirurg vooraleer hij of zij een mondmasker opzet:

1) Een minuut lang grondig handen wassen met water en zeep.
2) Een minuut lang grondig nagels en knokkels schrobben met een zachte wegwerp-nagelborstel en zeep.
3) Handen drogen met handdoek van tissuepapier. 
4) Twee minuten lang handen, polsen en armen wassen met water en zeep.
5) Handen, polsen en armen drogen met handdoek van tissuepapier.
6) Aanbrengen van desinfectant op de handen, polsen en onderarmen. Deze desinfectant is meestal een alcohol (70%) vermengd met een percentage (5%) chloorhexidine. Dit goedje moet ingewreven worden tot de huid is opgedroogd.
7) Nogmaals punt 6.
8) Steriele handschoenen, kleding en mondmasker aantrekken.

Deze werkwijze moet volledig worden herhaald bij langdurige operaties, of zodra de chirurg andere dan operatieve handelingen heeft uitgevoerd. Dus even naar het toilet geweest? Even aan de neus gekrabd? In de handen gehoest of geniest? Even een deurkruk aangeraakt? Telkens weer punt 1 t/m. 8 uitvoeren.

Nu wij zijn geen virologen, maar als we bovenstaande handelingen vergelijken met hoe de gemiddelde burger omgaat met zijn mondmasker, gaat er toch een alarmbelletje rinkelen in ons achterhoofd. Kan een vuile, ongewassen, stinkende vod die men al weken in zijn broekzak draagt ons redden van een nieuwe lockdown?

Laten we hopen. Het neemt niet weg dat het mondmasker het accessoire is geworden van 2020. Een gegeven waar sommige Halloween-ontwerpers proberen munt uit te slaan. Zo heb je voor 23 euro al een volledige mondmasker-Halloween-outfit op Etsy.

Het lijkt wel wat fris aan de vis, maar het komt in multi-kleuren voor verschillende seizoenen. Oranje voor Halloween, blauw voor eender wanneer, rood of groen voor Kerstmis.

Tijd om je ondeugende kant eens goed te (ont)maskeren de komende maanden.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."