“We willen aan de bevolking niks wijsmaken.”

De kans bestaat dat de curve sneller zal dalen dan tijdens de eerste golf, maar we kunnen het ons niet permitteren dat de maatregelen te vroeg worden losgelaten. Epidemioloog Pierre Van Damme zegt in ‘Het Nieuwsblad’ dat we een ‘normale’ Sinterklaas en kerst uit ons hoofd moeten zetten. En biostaticus Geert Molenberghs waarschuwt in ‘Het Laatste Nieuws’ dat de exit deze keer veel voorzichtiger en trager zal moeten gebeuren.

Wetenschappers vrezen de feestdagen die eraan komen. Als de curve tergen die tijd afgezwakt is, mogen we ons niet laten verleiden om het oude (feest)leven weer op te pakken. “Ongelimiteerd feesten laten organiseren door traiteurs is één van de vele versoepelingen die nooit hadden mogen gebeuren. Bij feesten riskeer je dat nonkel Frans eens van tafel tot tafel gaat en als hij niet goed meer hoort, dan spreken de mensen wat luider en zetten ze hun mondmasker af. Met wat pech heeft dan de halve zaal het zitten”, aldus Molenberghs.

Experten verwachten de piek van de twee golf over twee à drie weken. Als iedereen doet wat van hem/haar gevraagd wordt, dan nog zullen de ziekenhuizen in de buurt komen van wat haalbaar is. Het reproductiegetal, de R-factor, schommelt tussen 1,3 en 1,4 en we weten ondertussen allemaal dat dit meer dan gehalveerd moeten worden. Wie in Luik woont en een groep van 14 mensen ontmoet, heeft 50 procent kans om besmet te raken.

Het wordt dus een hele lange rit en we zullen pas mogen uitstappen als we een heel eind voorbij het einde van de tunnel zijn.