Onthullingen over onbeschoft gedrag, kosten speaker van het Britse lagerhuis zijn politieke kop.

John Bercow werd door zijn eigen conservatieve partij niet voorgedragen als lord. Het is nochtans een Britse traditie dat de eigen partij de ontslagnemende speaker tot de adelstand verheft en zo de rode loper uitrolt voor diens politieke carrière.

De Conservatieven deden dat echter niet omdat de speaker te anti-brexit was. Het was zowaar Labour-leider Jeremy Corbyn die dat deed. Geen partijgenoot dus, maar evenzeer tegen de brexit gekant. De Queen moet het voorstel echter nog goedkeuren, en men verwacht dat ze dat niet zal doen omdat een gewezen luitenant-generaal, David Leaky, een boekje heeft open gedaan over Bercow.

Leaky zegt dat hij een dossier op tafel zal leggen waarin in detail beschreven wordt hoe Bercow zijn ondergeschikten schrik aanjoeg door zijn ondraaglijk, onbeschoft en explosief gedrag. De luitenant-generaal zegt dat hij zelf getuige was van het roepen, tieren en beledigen terwijl hij woedend een gsm kapot gooide. Leaky hoopt dat hij hiermee mensen zal aanzetten om met hun verhalen naar buiten te komen.

Dat zijn zaken die de Queen niet graag hoort natuurlijk, ook al zegt Bercow dat van de beschuldigingen niets klopt. Volgens de gewezen speaker zijn het manoeuvres van de conservatieven die schoon schip willen met zij die anti-brexit waren.

Het lijkt erop dat de charmant ogende speaker kan fluiten naar een politieke toekomst.