Thomas Cook sleurt duizenden mensen mee in haar val.

De ravage die Thomas Cook aanricht valt niet te overzien. Het gaat veel verder dan een touroperator die failliet gaat.

In de eerste lijn spreken we over de werknemers die hun baan verliezen. In België zijn der dat 501, verdeeld over 91 reisbureaus van Thomas Cook en Neckermann (271) en van de hoofdzetel (230).

In de tweede lijn, de gedupeerde reizigers. Het garantiefonds gaat in dit geval tussenkomen, maar de vraag is hoe lang dat gaat duren en of men op het einde van de rit wel over voldoende middelen zal beschikken. Een faillissement van die omvang is nooit eerder behandeld. Het garantiefonds is in de eerste plaats bezig met repatriëren van de gestrande reizigers. In totaal zouden er dat zo’n 12.000 mensen zijn. 1.600 van hen zijn op dit moment nog niet thuis. Hoeveel reizen er in totaal geboekt waren die nu komen te vervallen, is niet bekend. Op dit moment zijn er al 16.000 schadeclaims ingediend. Verwacht wordt dat het over een 20 miljoen euro gaat. De claimes zullen door het garantiefonds chronologisch worden behandeld. De verwerking van al die claims zal echter niet voor morgen zijn. Als je weet dat er 7 mensen bij het garantiefonds werken… .

In de derde lijn treft Thomas Cook alle toeleveringsbedrijven, vliegtuigpersoneel, zustermaatschappijen zoals Brussels Airlines en de hele toeristische sector in de landen die Thomas Cook aandeed. Er zijn de hotels waarvan sommigen voor 100 procent afhankelijk waren, maar ook is de hele industrie errond (restaurants, bars, winkels…) krijgt het moeilijk. In Spanje alleen al zouden op dit moment al 500 hotels de deuren moeten sluiten. Thomas Cook bracht 7,3 miljoen vakantiegangers per jaar naar dat land.

Jammer genoeg is deze eerste oplijsting onvolledig, de totale ravage zal wellicht nooit exact te berekenen zijn. Maar dat het meer is dan de 200 miljoen die men finaal zocht om overeind te blijven, staat vast.