Dorp in het epicentrum van de Europese corona-uitbraak en toch is geen enkele inwoner besmet.

Hoe kan het dat de inwoners van Ferrera Erbognone niet besmet raken met het virus, terwijl bewoners van veel omliggende plaatsen wél ziek worden? Om die vraag te beantwoorden heeft het nabijgelegen Mondino-instituut een onderzoek opgezet. Ook de burgemeester van Ferrera Erbognone heeft de bevolking gevraagd mee te doen aan een bloedonderzoek. De Italiaanse regering waarschuwt dat men niet te optimistisch moet worden en stelt dat het ook toeval kan zijn dat er nog niemand besmet is geraakt met het virus.

Maar, het zou ook kunnen dat de inwoners antistoffen in hun systeem hebben, die ze op een natuurlijke manier hebben verworven. Wetenschappers sluiten niet uit dat ze die erfelijke eigenschappen door de eeuwen heen hebben hebben doorgegeven. Hoe ze aan dat immuunsyteem zijn geraakt, is niet duidelijk. Ferrera Erbonnone telt 1.100 inwoners en ligt erg afgelegen Mogelijks ligt daar de veklaring voor de gezamenlijke immuniteit.

Hoe dan ook is het de moeite waard om een onderzoek te starten. Indien blijkt dat deze kleine populatie antistoffen in hun bloed hebben, zou dit kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van een vaccin.