Je kan er niet omheen: viroloog Marc Van Ranst is alomtegenwoordig. En zoals het spreekwoord zegt, vangen hoge bomen veel wind. Alleen is er de voorbije weken een ongeziene persoonlijke aanval aan de gang op sociale netwerken en duistere websites. En die campagne gaat wel héél ver.

Over zijn werk als viroloog willen we het nu even niet hebben: daar zijn anderen beter voor geplaatst. Maar in een recent artikel op de grootste vuilbak van het internet, de website van ’t Scheldt, beweert een ‘communicatie-expert’ dat de tweets van Marc Van Ranst wijzen op een psychopathische ingesteldheid – dit omdat Van Ranst in het verleden zijn politieke mening nooit onder stoelen of banken heeft geschoven op social media.

Over die politieke mening willen we het eveneens niet hebben: tenslotte is Van Ranst een viroloog en is dat ook de basis waarop hij beoordeeld moet worden. Maar bij het bewuste artikel willen we toch de nodige duiding geven die in het gedrocht op ’t Scheldt (alweer) rijkelijk ontbreekt.

De zogenaamde communicatie-expert blijft op de website lekker anoniem. Sta ons toe om zijn identiteit te onthullen: het gaat hier gewoon over de eigenaar en hoofdredacteur van ’t Scheldt zelf, Gert Van Mol, die zichzelf nog maar ’s interviewt. De man noemt zichzelf naar de buitenwereld ook communicatie-expert – dat mocht ook CD&V tot eigen schade en schande ondervinden. Wat Van Ranst Van Mol precies misdaan heeft, is niet duidelijk, maar de voorbije weken regende het negatieve berichten over de viroloog – al verschuilt Van Mol zich steeds achter de anonieme account van ’t Scheldt.

Het is niet de eerste keer dat Van Mol zichzelf interviewt: zo bracht ’t Scheldt al eerder ‘interviews’ met hem over de populariteit van politieke partijen op Facebook. Alleen doet hij dat nu anoniem om op die manier de grootste bagger over Van Ranst te verspreiden. Van schizofreen gesproken…