De helft van de passagiers daagt soms niet op voor een vlucht.

Mensen laten zich niet met plezier voor een paar uur opsluiten in de romp van een vliegtuig. Het idee om mekaars lucht in te ademen, is in tijden van corona een afknapper. Volgens IATA, de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen, komt vaak 50 procent van de passagiers gewoon niet opdagen. Heel wat maatschappijen verminderen nu al hun aanbod. In ons land schrapte Brussels Airlines recent een derde van haar vluchten naar Italië.

In China, waar de epidemie al langer woedt, zijn de gevolgen voor sommige maatschappijen catastrofaal geworden. In sommige gebieden ligt het hele vliegverkeer zo goed als stil, elders is er voor 50 procent gesnoeid in het aanbod.

Het is duidelijk dat het coronavirus een enorme impact zal hebben op het toerisme. Alleen een gek boekt nog een cruise en toeristen blijven liever thuis dan het risico te lopen om 14 dagen in quarantaine te belanden in een Zuiderse hotelkamer.

IATA vreest dat veel luchtvaartmaatschappijen in overlevingsmodus zullen moeten gaan en vraagt om de slotregels in luchthavens aan te passen. Slots zijn tijdvensters die maatschappijen krijgen voor het opstijgen en landen op een luchthaven. Als ze niet minstens 80 procent van die slots gebruiken, riskeren ze die te verliezen voor het volgende jaar. IATA dringt daarom nu wereldwijd aan om de 80 procent-regel tot oktober te laten vallen.