Omdat de zin ‘Hey heb je zin om wat alphapyrrolidinopentiophenone te kopen?’ niet echt vlotjes door de mond rolt, geven de meeste dealers aan deze nog niet zo oude maar levensgevaarlijke drug de naam Flakka.

Een synthetische drug die voornamelijk in China wordt geproduceerd en zo populair is dat het zelfs cocaïne van de markt heeft verstoten in sommige Amerikaanse staten. Flakka heeft een straatwaarde van ongeveer 3,5 euro per dosis en je kan het snuiven, injecteren, vaporiseren of eten. Het effect is maar liefst dertig uur voelbaar. Flakka is niet bijster gezond: het hart kan er zomaar mee stoppen door oververhitting en uitputting.

Flakka krijgt ook de bijnaam zombiedrugs, omdat de gebruikers nog gekker worden dan bejaarden bij een Garry Hagger-concert. Het bekendste voorbeeld is een jongeman uit Florida die naakt én high het gezicht van een dakloze begon te verorberen.

Het foute broertje van badzout zorgt voor gestoorde hallucinaties en geeft je zelfs het idee dat je superkrachten hebt en geen pijn kan voelen. Het spul in flakka voornamelijk verantwoordelijk hiervoor is cathinon: een amfetamine-achtige stof die je lichaamstemperatuur doet stijgen tot zo’n 40.5 °C. 

Flakka raakt heel langzaam uitgewerkt, dit duurt zelfs langer dan een dag. De enige remedie in de acute situatie is de patiënt ‘platspuiten’. Na-effecten bij regelmatige gebruikers zijn onder andere slapeloosheid, concentratieproblemen en overgevoeligheid voor licht.

De documentairemakers van Vice gingen op zoek naar meer achtergrondinformatie over de synthetische drug en hun bevindingen waren meer dan schokkend. 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."