Of het nu in de wachtzaal van de dokter was of in de studiekamer van je nonkel: ergens heb je deze poster wel eens zien hangen.

Lunch Atop a Skyskraper toont elf bouwvakkers die op een stalen balk genieten van hun welverdiende middagmaal, terwijl hun voeten bungelen boven de duizelingwekkende diepte van het New Yorkse Manhattan.

Op 20 september 1932 beleefden een aantal bouwvakkers uit New York wel een hele opmerkelijke werkdag. Terwijl ze aan het werk waren op de 69ste verdieping van het RCA Building, werden ze voortdurend gevolgd door een fotograaf die de laatste fase van de constructie van het gebouw vast wilde leggen.

Om die fotograaf een plezier te doen, besloten de werklieden een aantal opmerkelijke poses aan te nemen op de balk. Zo gooiden twee van hen met een football en deden enkele anderen alsof ze aan het slapen waren. Maar de bekendste foto uit deze reeks werd het lunchmoment van de elf bouwvakkers, die tevens helaas geen spontane opname was maar eerder een publiciteitsstunt door The Rockefeller Center.

De originele negatief van de foto wordt trouwens in een koele grot bewaard in Pennsylvania, om het verouderen tegen te gaan. Historici betwijfelen ook of het decor zo gevaarlijk was als de foto doet uitschijnen. Zo doet er het gerucht dat vlak onder de mannen hun voeten een volledig afgewerkte vloer was.

Time Magazine ging daarom op onderzoek uit met wat unieke archiefbeelden om zo wat meer te weten te komen over deze foto en de  achtergrond van deze heren. Hierna zal je dit plaatje nooit meer op dezelfde manier bekijken. 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."