Het principe van de rotte appel.

Wereldwijd staan vliegtuigen aan de grond. Bijna elke vliegtuigmaatschappij staat op de rand van het faillissement en zal alleen maar kunnen overleven als er overheidsgeld wordt toegeschoven. Maar zelfs dat is niet evident. Onze eigen Brussels Airlines is eigenlijk een Duitse luchtvaartmaatschappij. Waarom zou België 290 miljoen euro pompen in een buitenlandse firma? Omdat België het zich niet kan veroorloven om Brussels Airlines te laten vallen. De luchthavengemeenschap roept op om een strategische sector met 24.000 directe en 40.000 indirecte jobs te beschermen.

Maar goed, stel dat vliegtuigen over een maand of twee weer de lucht in gaan, wie durft het dan aan om het zoveelste sardientje te zijn in een besmet blik. Men wil de middelste stoelen leeg houden, maar onderzoekers van de Amerikaanse Purdue Universiteit tonen – aan de hand van simulatievideo – aan dat dat geen oplossing is.

Op 15 maart 2003 – ten tijde van de SARS-uitbraak – besmette één zieke man die in het midden van een vliegtuig zat 22 van de 120 passagiers tijdens een drie uur durende vlucht van Hongkong naar Peking. Dat staat in een reconstructie uit dat jaar in New England Journal of Medicine.

Het risico bleek wel veel groter voor de mensen die tot drie rijen voor de zieke man zaten dan voor de rest van het toestel, maar toch raakten twee mensen die zeven rijen verder zaten ook besmet.