Trump draait en keert om zijn imago op te krikken.

Je kan je de vraag stellen of de Amerikaanse presidentsverkiezingen in volle pandemie een voordeel of een nadeel zijn voor Amerika. Het lijkt er in ieder geval wel op dat Trump zijn beleid bijstelt in functie van de opiniepeilingen.

Het gaat niet goed met Amerika dat de verspreiding van het virus maar niet onder controle krijgt, maar het gaat ook niet goed met Donald Trump die in de peilingen achterligt op zijn rivaal Joe Biden. Trump krijgt momenteel 40,7 procent van de Amerikanen achter zich, Biden 49,3 procent. De VS telt momenteel meer dan 142.000 doden en elke dag komen er 60.000 nieuwe besmettingen bij.

Is het omwille van de peiling, of omwille van de pandemie, maar het Witte Huis komt met een strategiewijziging. Trump heeft de bevolking gewaarschuwd dat de toestand de komende maanden nog zal verslechteren. “Het zal waarschijnlijk, jammer genoeg, erger worden voor het beter wordt”, aldus de president. “Dit is iets wat ik normaal gesproken niet graag zeg, maar dit is hoe het is.”

Toch benadrukte hij tegelijk dat ze de sterftegraad sterk hebben kunnen verlagen en dat de VS het zeer goed doen in vergelijking met de rest van de wereld. Tot slot verbaasde hij vriend en vijand door te zeggen dat hij voortaan zelf een mondmasker zal dragen. “Met alle plezier.” Meer zelfs, de grote tegenstander van het masker kwam met een niet-Trumpiaans advies: “Wij vragen iedereen om een mondmasker te dragen, als je niet in staat bent om afstand te houden. Zorg dat je een mondmasker hebt. Of je ze nu leuk of niet leuk vindt, ze zijn van invloed. Ze zullen een effect hebben.”

Trump had in een Tweet (inclusief foto van hemzelf met mondmasker) een boodschap voor zijn volk en deelde mee dat het ‘patriottisch’ is om een mondmasker te dragen.

Het kan verkeren.