Een niche-invulling van BMW waarop we misschien wel té lang hebben gewacht.

Een carrosserievorm die nog niet bestaat, die kan uitgevonden worden: dat bewezen ze bij BMW voor het eerst door een SUV met een coupé de kruisen: de X6. En het werd nog een succes ook.

Bij een ander Duits merk kwamen ze dan weer op het idee om een vierdeurs sedan te nemen en die een beetje ‘plat’ te meppen: de vierdeurs coupé was geboren. Later maakte datzelfde merk ook nog een coupé-achtige vierdeurs die gebaseerd was op een vijfdeurs hatchback: kan je nog volgen?

Enfin, hier is nu BMW’s antwoord op de CLA Coupé van Mercedes: maak kennis met de 2-serie Gran Coupe.

Het duurde lang vooraleer BMW die niche invulde, maar naar eigen zeggen hebben ze dat goed gedaan. Het merk claimt namelijk dat er, desondanks de lage daklijn, er wél volwassen niet-dwergen op de achterbank passen. BMW beweert ook dat de 2 Gran Coupé de best sturende auto in zijn klasse is. Wat ons, het merk kennende, niet verwondert.

Enig minpuntje voor de puristen: de 2GC is gebaseerd op de nieuwe 1-reeks, en dus in de basis een voorwielaandrijver. Sommige versies zijn ook beschikbaar met vierwielaandrijving. Dat maakt ‘m niet meer, maar ook niet minder dan zijn voornaamste concurrenten. Toppertje is de M235i xDrive met 306 drieste paarden in het vooronder: de 0 – 100 klus is daarmee geklaard in 4,9 seconden. De instapper is de 218i: een 1.5-liter driepitter met 140 pk. Er komt ook nog een diesel met 190 pk: de 220d.

Die voorwielaandrijving heeft ook nog – zo vinden wij – een visueel nadeel: de typerende lange neus is niet meer nodig, omdat het motorblok niet langer in lengerichting achter de vooras hoeft geplaatst te worden. Kijk naar de 8-serie Gran Coupé die dat wél heeft: die oogt toch veel eleganter? Het voordeel van die kortere neus, is dan natuurlijk weer een ruimer interieur.

De 2-serie Gran Coupé zal voor het eerst live te bewonderen zijn op de Los Angeles Auto Show, volgende maand. In maart 2020 worden de eerste exemplaren bij de dealers verwacht.

1

Image 1 of 8

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.