Met 220.000 besmettingen en bijna 9000 doden door corona is het momenteel niet leuk vertoeven in Indonesië.

Toegegeven, op een aantal van 270 miljoen inwoners klinkt dit niet veel, maar per dag wordt er maar gemiddeld 0,6% van de bevolking getest. Hiervan worden tussen de 15 en 25 procent positieve testen genoteerd.

Ziekenhuizen melden een minimale bezetting van meer dan 80 procent voor covid-19 gevallen. Enkele begraafplaatsen in Jakarta melden zelfs dat zij tegen volgende maand geen ruimte meer zullen hebben om mensen te begraven. 

Komt daar nog eens bij dat de meeste inwoners weigerachtig zijn om getest te worden, uit vrees om uitgesloten te worden en ontslagen te worden. Dus je kan gerust concluderen dat het aantal besmettingen stukken hoger ligt dan het officiële cijfers.

Populaire vakantiebestemmingen in Indonesië worstelen ook met de annuleringen van honderdduizenden toeristen. De COVID-19-pandemie heeft dit jaar tot dusver ongeveer 5 miljard euro van de inkomsten uit toerisme gekost.

Er wordt streng toegezien op de maatregelen om het virus te remmen. Wat denk je bijvoorbeeld van de straf die deze acht mensen uit het district Cerme kregen? Zij werden betrapt zonder mondmasker en mochten nadien voor alle overleden corona-slachtoffers uit het dorp Ngabetan een graf graven.

“Er zijn nu slechts drie doodgravers beschikbaar, dus ik dacht dat ik deze mensen net zo goed met hen aan het werk kon zetten. Hopelijk kan dit een afschrikkende werking hebben tegen schendingen”, aldus de leider van het district.

Tja, wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf niet meer zo snel in…

1

Image 1 of 4

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."