In de Koekenstad natuurlijk!

Op een boogscheut van de Antwerpse rosse buurt, in de Oudemansstraat, bevindt zich ‘t Keteltje. Op het eerste zicht een vrij normale café, maar dan met donkere ruiten. Het vrouwelijk cliënteel bestaat er uit Afrikaanse jongedames, die meestal niet zo heel veel om het lijf hebben.

Mannen die er wat te drinken bestellen, krijgen onmiddellijk vrouwelijk gezelschap. Sommigen vragen eerst of ze wat van je mogen drinken, anderen zeggen dan weer meteen waar het op staat. Een nummertje stokslobberen in het sanitaire gedeelte van ‘t café kan al voor twintig euro, paalsnokken in een hoekje kan soms al voor de helft daarvan en een groot onderhoud op hotel of bij het meisje thuis kost natuurlijk iets meer.

Enig probleem: de Afrikaanse meisjes die er hun diensten aanbieden zijn zo goed als allemaal illegaal in ons land. Sinds Bart De Wever de burgervader van Antwerpen is, valt het aantal keren dat het café tijdelijk gesloten werd niet meer op een hand te tellen.

De grote klucht begon in 2016. In mei van dat jaar, werden tijdens een razzia verschillende Afrikaanse dames die zich al liggende staande houden zonder papieren betrapt. Bart De Wever liet het etablissement voor drie maanden sluiten, omdat er volgens hem mensenhandel plaatsvond.

Dat was dik tegen de zin van de uitbater natuurlijk. “Ik kan nogal moeilijk iedereen die binnenkomt naar zijn identiteitskaart vragen”, liet hij weten. “Ik ben daar niet voor bevoegd.” Toen hij na die drie maanden weer opende, dacht hij het gevonden te hebben. Hij hing een grote affiche aan het raam: ‘VERBODEN TOEGANG VOOR ILLEGALEN’.

Ook daar was De Wever niet mee gediend. Er volgde een onderzoek. Of er, door illegalen de toegang te verbieden, er geen sprake was van… discriminatie. Intussen bleven de deuren alweer noodgedwongen toe.

Toen die deuren weer opengingen, werd er een minderjarig Nigeriaans meisje op heterdaad betrapt terwijl ze haar ‘mogelijkheden’ uitlegde tegen een klant. Het Openbaar Ministerie eiste daarop dat ‘ t Keteltje voor twee jaar zou sluiten, maar de uitbater ging in beroep. Daar kreeg hij gelijk, want hij kon niet weten dat een Nigeriaanse minderjarige zich in zijn café prostitueerde. Hij had immers niet de bevoegdheid om haar paspoort te controleren…

2018. Een man met grote dorst wandelde het café binnen, zonder de reputatie ervan te kennen. Toen er plots een Afrikaanse dame van de lichte cavalerie d’r kont op zijn schoot plantte, schrok hij zich te pletter en duwde haar weg. De jongedame liet zich theatraal en met de nodige oe’s en aauw’s tegen de grond vallen, de klant in kwestie kreeg wat kletsen van de potige buitenwipper en werd vervolgens buitengeknikkerd.

De man diende echter klacht in, en de politie stelde een onderzoek in. Enkele agenten trokken hun burgerplunje aan en gingen onopvallend voor ‘t Keteltje staan. Ze zagen dat heel wat – voornamelijk blanke – heren het etablissement binnenwandelden, om het even later weer te verlaten met een ebbenhouten jongedame aan hun arm. De dames bleken bij controle allemaal rubbertjes en glijmiddel in hun handtas te hebben, maar meestal geen geldige verblijfsvergunning. Daarop trok de arm der wet een bijzonder gevatte conclusie: “Het zijn illegale prostituees”. Hopla, ‘t Keteltje alweer voor zes weken gesloten.

Afgelopen zaterdagavond vonden er verschillende huiszoekingen plaats. In ‘t Keteltje zelf, op twee adressen niet ver daar vandaan en waar klanten ‘afgewerkt’ zouden worden en bij de eigenaar thuis, in Stabroek.

In totaal werden er vijftien Nigeriaanse vrouwen aangetroffen. Vier personen mogen het aan de onderzoeksrechter gaan uitleggen. Dit keer ziet het er naar uit dat ‘t Keteltje niet meer zo snel weer zal openen. De aanklacht dit keer? ‘Het houden van een huis van ontucht, ten aanzien van een kwetsbare persoon’. Wat dan weer kan leiden tot een gevangenisstraf van (maximaal) vijftien jaar.

Helemaal schrijnend wordt het als je weet waarom Nigeriaanse meisjes massaal hun weg naar ‘t Keteltje vinden, hopend om op licht onzedelijke wijze er zoveel mogelijk centjes te verdienen. In Nigeria gelooft men nog steeds heel erg in voodoo. Er lopen daar ‘priesters’ rond die meisjes ronselen om hen vervolgens wijs te maken dat het ‘hun lot’ is naar Europa te trekken en daar voor hem veel geld te verdienen. Als ze dat weigeren, dan zal de priester voodoo-gewijs hun familieleden opzadelen met een dodelijke ziekte. Bij de politie moeten de meisjes ginds niet gaan aankloppen, want de agenten daar geloven ook in de duistere krachten van de zogenaamde priesters…

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.