De afgelopen week hebben zowat alle crypto’s 55% van hun waarde verloren. Een bloedbad in cryptoland, zo klinkt het. Maar daar zijn enkele goede redenen voor.

Doet u het stilaan in uw broek, nu zowat alle cryptomunten de crash van hun leven meemaken? Dat is niet onlogisch, maar laat ons even bekijken wat er precies aan de hand is. Eerst en vooral is het niet verrassend dat de cryptocrash net nu plaatsvindt, rond het midden van januari.

De afgelopen jaren was dat immers niet anders. Op 8 januari 2016 bedroeg de totale marktkapitalisatie 7,5 miljard dollar. Acht dagen later schoot daar nog maar 5,9 miljard dollar van over, wat neerkomt op een daling van 27%. Het zou 43 dagen duren vooraleer de markt zich stabiliseerde.

Op 5 januari 2017 klokte de marktkapitalisatie af op 22 miljard dollar. Amper een week later pronkte er slechts 14,38 miljard dollar, oftewel een afname van 53%. En jawel, ook dit jaar is het prijs: op 7 januari 2018 was de totale marktkapitalisatie 835 miljard waard, bijna dubbel zoveel als nu, een goede week later (473 miljard dollar).

Maar naast de traditionele januari-dip spelen er nog een aantal factoren mee. Chinees Nieuwjaar, bijvoorbeeld. Dat vindt plaats op 16 februari. Mensen kopen in de periode daarvoor massaal cadeautjes voor hun geliefden, vaak met geld dat ze hebben geïnvesteerd. Het effect daarvan is niet te verwaarlozen, want Azië heeft een enorme impact op de cryptomarkt.

Ook de beruchte FUD viert hoogtij. FUD is de angst, onzekerheid en twijfel die zich momenteel manifesteert in de cryptowereld als gevolg van verontrustende geruchten. Zo wordt er gesproken over een mogelijke cryptoban in Zuid-Korea, waar cryptomunten gigantisch populair zijn doordat er veel handelsplatformen gevestigd zijn. Maar ook China spreekt al langer over een strenger toezicht op cryptomunten. Zo denkt China er bijvoorbeeld over om het witwassen van crimineel geld via Bitcoins moeilijker te maken.