Als blikken konden doden …

High Plains Drifter’ is een Amerikaanse westernfilm uit 1973 geregisseerd door Clint Eastwood, die zelf ook de hoofdrolspeler is. We zien een zelfde Clint Eastwood als in het recente Gran Torino: een moeilijk in te schatten personage, zonder al teveel woorden maar meedogenloos en grof.

Een vreemdeling rijdt vanuit de hete woestijn een klein stadje in het Wilde Westen binnen. De mensen zijn bang voor hem. Een paar cowboys proberen hem aan te vallen, maar worden om zeep geholpen. Ondanks dit incident besluit hij toch maar te blijven en huurt een kamer. Ondertussen is een groep outlaws onderweg om wraak te nemen op de sheriff. De vreemdeling besluit de mensen te helpen om deze outlaws te bestrijden. Spreken doet de High Plains Drifter niet. Hij neemt het dorpje over, vecht met de cowboys, verovert de vrouwen en beledigt de sheriff: alles wat een western een western maakt.

Ondanks alle aanwezige ingrediënten, is het toch geen doorsnee western, maar een combinatie van een spook- en wraakverhaal. Onvoorspelbaar en uniek. Eastwood gebruikt een minimalistische soundtrack wat de film een indrukwekkende ‘feel-real’ geeft.. Je voelt de leegte van de uitgestrekte zandvlaktes, je proeft de roestbruine whiskey en ruikt de stoffige saloon.

CAZ / 29 maart, om 20:40 – 22:30 : ‘High Plains Drifter’