Close-ups en vertraagde beelden, tonen een andere waarheid.

De sociale media staan bol van filmpjes die moeten aantonen dat de politie overdreven gewelddadig optreedt. Vaak zie je echter niet het volledige verhaal en is de aanzet of het vervolg van het incident door één van de betrokken partijen bewust achtergehouden. Wat opvalt is dat bij elke rel het voornaamste wapen de smartphone blijkt te zijn. Iedereen filmt om zijn of haar waarheid te registeren en te bewijzen. Maar leggen beelden wel de hele waarheid vast?

Vorige week donderdag, 5 juni, geraakte de 75-jarige Martin Gugino gewond tijdens een protest tegen politiegeweld en racisme in Buffalo, in de staat New York. Er was een video opgedoken waarin te zien was hoe de agenten de man uit de weg duwden. De man viel achterover op zijn hoofd en bleef roerloos op de grond liggen terwijl een plas bloed uitdijnt onder zijn hoofd.

Wanneer je de beelden voor de eerste keer bekijkt, leg je de onschuld bij de man en lijkt het erop dat hij hij onterecht een ongewoon hevige duw krijgt. De betrokken agenten werden na het incident ook meteen geschorst en het Amerikaanse gerecht is een strafrechtelijk onderzoek naar de beide agenten.

Maar president Trump komt nu met een erg controversiële uitleg op Twitter. Volgens Trump viel de man harder dan hij werd geduwd. “Bovendien kon Gugino een provocateur zijn voor de links-activistische beweging Antifa”, aldus Trump.

Trump-bullshit? Nou, uit de vertraagde beelden blijkt alvast dat de man minder onschuldig is dan hij zich voordoet. Het is zonder meer dwaas om een groep agenten op deze manier tegemoet te gaan. Maar, bovendien is duidelijk te zien dat de man wat van plan was met zijn gsm. En de val zelf? Hij valt behoorlijk hard op het hoofd, maar hoe vaker je kijkt, de te meer je ziet dat er behoorlijk wat theater is bij zijn val.

De twee agenten die de man tegen de grond duwden, zijn ondertussen aangeklaagd wegens geweldpleging. Als reactie op hun schorsing stapten 57 collega-agenten van het korps uit het noodresponsteam.

De waarheid zal wel altijd een kwestie van interpretatie blijven. Maar als iedereen zich aan de regels houdt, dan kan iedereen zonder probleem betogen en voor zijn/haar mening opkomen en kan de politie veiligheidshalve toekijken zonder dat er moet worden opgetreden.

Wie naar een aanstormende stier toeloopt met een rode doek, kan zich aan scherpe horens verwachten.