‘Geneutraliseerd’ en afgevoerd in een eenvoudige grijze kist.

Zijn vader was een tuinman, zijn moeder winkelbediende. Hij was een Oostenrijker met een dubbele nationaliteit. Zijn bankrekening was Oostenrijks, zijn ziel Macedonisch. In september 2018 trok hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij het islamitische clubje ISIS. Veel verder dan de Turkse grensregio Hatay is hij niet geraakt. In 2019 werd hij veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn naam is Kujtim Fejzulai, 20 jaar.

Samen met 90 andere extremisten – die in heilige koran dood en vergelding menen te lezen – stond hij op een lijst van gederadicaliseerden. In april 2019 was hij veroordeeld tot 22 maanden cel, in december kwam hij al vrij omdat hij niet gevaarlijk en gederadicilasieerd was.

Maandagavond liep hij zwaarbewapend door de straten van Wenen. Het was de laatste avond vóór de lockdown, de cafés in de uitgangsbuurt zaten vol. Hij schiet vier mensen dood, tweeëntwintig raken gewond. Negen minuten na de start van zijn raid, om 20.09 uur, komt het tot een schietpartij met de politie. Fejzulai, die ook een nepbommengordel draagt, sterft. Jammer genoeg sterft met de dood van deze idioot niet het gedachtengoed van zovelen anderen. Volgens Jef Cauwenberghs, een journalist van ‘De Standaard’, is het allemaal maar “relatief kleinschalig en krijgt het te veel aandacht in de pers”.

“Hij is erin geslaagd het deradicaliseringsprogramma van het gerecht te misleiden”, verklaart Karl Nehammer, Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken, tijdens een persconferentie. Maar daar kopen de slachtoffers weinig voor. Je kan je de vraag stellen of je iemand echt fundamenteel kunt deradicaliseren.

“Als hij niet naar de moskee was gegaan maar naar een boksclub, was hij een bokser geworden”, zegt advocaat Nikolaus Rast. “Voor mij was het een jongeman die de pech had dat hij de verkeerde vrienden had ontmoet.”

Hij is zijn raid door de straten van Wenen alvast niet begonnen omdat hij ‘Jommeke’ had gelezen.