Het wordt vandaag waarschijnlijk de warmste dag van de week. Op verschillende plaatsen in ons landje kan het zelfs 37 graden of warmer worden. De kans is dan ook zeer groot dat je deze avond weer stevig ligt te zweten in je bed. Een goede nachtrust kan je wel vergeten omdat het gewoonweg te heet is. Water is een geweldig koelmiddel. Douches en baden vóór het slapengaan zijn dan ook zeer aan te raden met deze hitte. Maar kan je best een warme of koude douche nemen voor het slapengaan?

Wanneer we ons lichaam afkoelen met een koude douche daalt de doorbloeding van de huid en daalt de huidtemperatuur. Dat voelt aangenaam omdat onze huidtemperatuur een comfortabelere warmte aanneemt. Maar omdat er minder bloed naar de huid stroomt, houden we eigenlijk meer warmte binnen, wat leidt tot een onbedoelde totale toename van de kerntemperatuur van ons lichaam.

Een koude douche om af te koelen lijkt misschien een verstandige keuze met de warmte, maar is het dus niet. We voelen ons koeler vanwege de combinatie van het koude water en de afgenomen bloedtoevoer naar de huid, maar in feite zal onze kern warmer worden vanwege verminderd warmteverlies uit het lichaam zonder bloeddoorstroming van de huid. Enkele minuten later zal ons lichaam gewoon opnieuw warm aanvoelen. Maar warm water op de huid zal leiden tot een verhoogde bloedtoevoer naar de huid, waardoor het warmteverlies uit het lichaam toeneemt.

In de zomer is een warme douche met watertemperatuur van ongeveer 33 graden dus effectiever dan een koude douche met watertemperatuur 20-25 graden. Het zal in eerste instantie warm lijken, maar op lange termijn een beter comfort bieden.

Wel opletten, want zo’n warme douche kan de luchtvochtigheid verhogen, wat de kamertemperatuur erger kan maken. Emigreren naar een kouder land behoort natuurlijk ook nog tot de mogelijkheden.