Wees op je hoede voor stortregens.

Het regent de laatste tijd vaker tropisch harder dan vroeger. Dat levert enorme plassen op. Maar hoe diep mag zo’n plas eigenlijk zijn, om er veilig doorheen te rijden?

Basisregel is, dat als je niet zeker bent van hoe diep een plas is, je er best niet doorheen rijdt. Niet traag, niet snel, gewoon niet. Rijd je er toch doorheen dan is traag wel de meeste veilige manier.

Een verbrandingsmotor zuigt lucht naar binnen, veel lucht, die nodig is voor de verbranding. Er zit een filter in, die zit in een behuizing en die is zo gemaakt dat je er wel mee door de regen en door plassen kunt rijden, maar niet door water (zonder lucht). Als je motor eenmaal water binnenkrijgt in plaats van lucht dan is het gewoon einde verhaal.

De gemiddelde auto, ook een elektrische, kan eigenlijk maar door plassen van maximaal 20 centimeter diepte rijden. Mocht je toch in een tunnel met water staan, zet dan direct je motor uit. dan kan hij geen water meer aanzuigen. Mocht je motor uitvallen, dan zeker niet gelijk herstarten.

Luister je niet naar deze goede raad, dan mag je een factuur van vier cijfers verwachten.