Opdracht van ‘het duo’ door de koning verlengd.

Al 100 dagen informeren Reynders en Vande Lanotte. In 1988 sprak informateur Jean-Luc Dehaene de historische woorden : “Sire, geef mij nog honderd dagen!”

Twee verschillen met toen: 1. Dehaene hield woord en 2. men vond de uitspraak toen onwaarschijnlijk dramatisch en gedurfd. Geen ‘haan’ die er nog naar kraait, nu, als twee informateurs voor de zevende keer lachend buiten komen uit het paleis om te melden dat ze nog wat verder gaan onderhandelen: “Maar met zes, niet langer met zeven partijen.”

Exit groen dus. Of beter gezegd groen én Ecolo, want groen had z’n lot in de handen van de Franstalige broer gelegd. Die broer wil absoluut niet aan tafel zitten met N-VA. Met andere woorden: Ecolo weg, groen weg.

‘Het duo’, zoals Reynders en Vande Lanotte ondertussen worden genoemd, mikken nu op een paars-gele coalitie: socialisten, liberalen en N-VA. Grootste struikelblok voor de samenstelling van de federale regering is de vorming van de Vlaamse en de Waalse regering. In Wallonië raakte men het ondertussen eens en gaan PS, MR en Ecolo regeren. Voor de samenstelling van de Vlaamse regering is de deadline 23 september. Maar dat is slechts een ‘bedoeling’.

Samengevat kan men het eenvoudig zo zeggen: ‘Het duo’ moet gewoon tijd rekken.

In hun woorden moet men wat meer bochten passeren, maar daar klinkt het in vertaling als volgt: “Het klassieke ‘informeren’ is afgelopen, maar we kunnen nog niet gaan ‘formeren’, dus gaan we verder met ‘informeren’.”

En daarmee zijn we nog niet aan het einde van de Belgenmoppen. “Want,” zo zegt ‘het duo’, “we gaan voor paars-geel, dus zonder groen, maar als dat mislukt gaan we voor paars-groen want dat kan ook en dan is groen er weer bij.”

Vandaar dat de groenen niet meteen groen lachend van tafel gingen?