‘Alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, maken we een kans.’

In Italië weet men zich geen raad met de doden. In het Italiaanse Bergamo overlijdt er gemiddeld één patiënt per uur. Ambulanciers rijden er heen en weer om patiënten naar het ziekenhuis te brengen, maar ook om overledenen er weer vandaan te halen. De mortuaria zijn vol. Gisterenavond werden er 30 legertrucks ingezet om een 70-tal doodskisten te transporteren naar crematoria in Modena, Parma en Piacenza.

Bergamo ligt in Lombardije, de zwaarst getroffen regio van het land. De afgelopen 24 uur stierven er 319 mensen. Daarmee komt het dodental in de regio op 1959.


De ziekenhuizen in Italië kunnen het aantal zieken niet meer aan, dokters moeten zieken weigeren en selecteren op leeftijd.

Dat is een scenario dat men bij ons wil vermijden. België beschikt over 1.900 bedden op de intensieve zorg. Momenteel liggen daar 100 patiënten met het coronavirus.

In totaal zijn er in ons land 1.486 positieve tests geweest. “Als we kijken naar Italië, zien we dat 8% van de mensen die positief testen op corona op de intensieve zorg terechtkomt. Dat percentage is al enkele dagen stabiel. Bij ons ligt 6,8% van de coronapatiënten op intensieve. Iets minder dus, maar dat percentage kan nog stijgen”, aldus viroloog Steven Van Gucht.

Het aantal geteste besmette patiënten stijgt minder snel dan in Italië, maar toch komen we – als de stijging zo verdergaat – over een paar weken in de gevarenzone terecht. Biostaticus Kurt Barbé (VUB) berekende dat het kritieke aantal besmettingen op 23.750 ligt. Met 1.500 besmettingen blijven we daar dus nog ruim onder. De eerste besmetting dateert echter pas van 2 maart, we zijn met andere woorden nog maar net begonnen. Bovendien schatten epidemiologen dat het werkelijk aantal besmettingen 10 keer zo hoog ligt.

Alle specialisten zijn het erover eens dat het aantal besmettingen, zieken en doden de komende weken zal stijgen. De maatregelen van de regering zijn dus niet voor niets genomen, maar pas ten vroegste begin volgende week zal er een effect merkbaar zijn. Alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, maken we een kans.