400 meter in minder dan 43 seconden.

Heb je ooit al eens getimed hoe snel je de 100 meter kan lopen? 14 seconden? 18 seconden? Als je het in 12 seconden kan, dan ben je in 1876 olympisch kampioen.

Maar stel dat je het in 10,75 zou kunnen (dan ben je sneller dan het Belgische record van Kim Gevaert dat op 11,04 staat) en stel dat je dat 4 keer achter na mekaar loopt, dan kom je na 400 meter uit op 43,03 seconden, het wereldrecord van de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk.

Zeventien jaar stond het record van 43.18 op naam van legende Michael Johnson, maar van Niekerk liep dat cijfer aan diggelen in de finale op de 400 meter tijdens de Olympische Spelen in Rio 2016.

Maar dan ging van Niekerk een partijtje rugby spelen en ging het mis. Bij rugby is het geen goed idee om – zoals hij gewend was – in een rechte lijn te lopen. Hij hield er een blessure aan de ligamenten en de knie aan over.

Nu, drie jaar later, is de wonderboy er weer en wil hij de magische grens van 43 seconden verbreken. “Ik heb een diep verlangen om voorgoed buiten schot te blijven. Na een periode van afzien ben ik nog meer geprikkeld”, vertelt de atleet aan BBC. “Michael Johnson zette een standaard met zijn record voor 17 jaar. Ik wil dat getal verdubbelen.”

Bovenaardse ambitie.