Op 21 september 2018 komt Rick Astley in de Brusselse Ancienne Belgique het beste van zichzelf geven. Na een sabbatical van iets meer dan tien jaar treedt Astley sinds enkele jaren terug als ‘recording artist’ op de voorgrond.

Voor de gemiddelde internetgebruiker hoeft de internet-grap Rickrollen niet meer uitgelegd worden maar we doen het toch. Rickroll bestaat al 11 jaar en komt in feite hier op neer: wanneer je een link op een pagina ziet die hoogst interessant lijkt en je klikt erop, leidt die link naar de muziekvideo Never Gonna Give You Up van Rick Astley. Als je ziet dat de clip al meer dan 450 miljoen keer bekeken is, kan je wel raden hoeveel keer mensen in deze valstrik getrapt zijn.

Zelfs nu is de grap nog niet uitgewerkt en nog steeds even populair. Zo zette onlangs de rockband Foo Fighters de extreemrechtse groep Westboro Baptist Church, die stond te protesteren tegen homoseksualiteit, wreed te kakken door hen te rickrollen.

De single uit 1987 werd direct een nummer 1-hit in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland, maar hoeveel geld heeft het de zanger opnieuw opgebracht sinds het lied viraal ging in 2007?

Wel hou je vast. Hij is er welgeteld……12 dollar rijker van geworden, oftewel een schamele 10 euro. Dit omdat hij het lied niet zelf schreef.

Maar gelukkig kan de rosse zanger er wel om lachen. “Mijn belangrijkste zorg is dat mijn dochter zich niet schaamt over mij, de rest is bijzaak”, aldus Astley. Interesse om te profiteren van de hype was er nooit, zelfs het idee van een remix liet hij varen. “Dat laat ik over aan de jonge generatie, ik ben er te oud voor geworden.”.

Maar als je onlangs geridderd werd door Queen Elizabeth, mag je niet klagen.

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."