Iedereen wil oorlog, maar niemand durft het zeggen.

Daar lijkt het tenminste op. Wie tussen de lijnen van de verzoening leest, vindt er alleen maar krijgstaal. Het conflict is al veel ouder dan de bomaanslag op de oliebronnen van Saudi-Arabië, maar de aanslag was wel een drone te veel.

De Iraanse president Hassan Rohani vraagt nu aan het Westen om weg te blijven: “Hoe verder jullie wegblijven, hoe veiliger.” De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf verhoogt volgens hem de onveiligheid. Hij wil ‘de komende dagen’ een samenwerkingsplan tussen de buurlanden gaan voorstellen om de veiligheid in de regio verhogen. Hij wil het met andere woorden intern oplossen en zet daarmee de VS uit de onderhandelingskamer.  De VS van haar kant zal ‘de komende dagen’ gebruiken om extra troepen naar Saudi-Arabië te sturen. De Britse premier Boris Johnson vond het nodig om in de pauze van zijn Brexit-oorlog nog snel even te melden dat ook hij vindt dat Iran achter de aanslagen zit.

Iran blijft zeggen dat ze onschuldig zijn. “De beschuldigingen zijn bedoeld om toekomstige acties tegen Iran te rechtvaardigen,”, klinkt het daar. En daarmee zouden ze wel eens een overschot aan gelijk kunnen hebben. Waarom gaan de ‘grote jongens’ dan niet rechtstreeks met elkaar praten ? Misschien wil Iran, net zoals de andere spelers, ondanks hun gelijk, stiekem dan toch ook een oorlog.