Bernard Theofiel Waterslaeghers (alias BTW), een neef van Xavier, dook voor de eerste keer op in 1998. De garage van Dimitri De Tremmerie (DDT) stond te koop en BTW overtuigde Georgette – Ma DDT – Verreth om ze niet te verkopen aan garagist André Van Roost, maar aan hem. Hij zou er een restaurant van maken: Bij Mij.

Voor BTW kok werd in de reeks, beoefende hij nog verschillende andere beroepen: brandweerman, maître d’hôtel en handelsreiziger. BTW werd gespeeld door Jacob ‘Jaak’ Beks. De rasacteur werd geboren te Hamont en studeerde in 1974 af aan de Studio Herman Teirlinck. 

In de heruitzendingen op de VRT zal je BTW niet meer zien. In 2014 weerde de VRT immers opnieuw het personage van het scherm tijdens de herhalingen. Liefst 26 afleveringen lang vertolkte Beks nochtans de rol van de onsympathieke kok.

In 1998 moest Beks DDT, gespeeld door Jacques Vermeire, na diens vertrek doen vergeten. Amper twee jaar later schreven de makers BTW weer uit de reeks. Het publiek lustte hem niet en spaarde de kritiek niet. Jaak Van Assche vulde zijn plaats nadien in met de rol van Fernand.

“Ik begrijp deze keuze volkomen”, bekende Beks in 2014 aan ‘Het Nieuwsblad’. “BTW was geen geslaagde operatie. Door en door negatieve personages werken niet in een familiereeks. Ook ik was allesbehalve tevreden met het resultaat. Hij was irritant, arrogant en betweterig. Maar ik nam de rol aan zonder de scenario’s te lezen. Zes afleveringen later wist ik dat ik met de gebakken peren zat.”

Beks gaat verder: “Voorts lig ik niet wakker van de heruitzendingen. Financieel haal ik er geen voordeel uit, want ik deed afstand van de vergoedingen. Bovendien lijdt mijn imago als acteur schade door die vertolking. Nu, vijftien jaar later, had ik die fout niet gemaakt.”

Over zaken gesproken. Beks heeft vandaag nog steeds zijn vennootschap die hij jaren geleden al heeft opgericht. De resultaten zijn niet echt denderend, maar bestuurder Beks geeft in de toelichting aan dat hij als eigenaar van de vennootschap de belangrijkste schuldeiser is en er dus geen probleem is qua continuïteit.