“Cafés en restaurants kunnen pas terug open als het weer beter weer wordt.”

Het gemiddeld aantal besmettingen daalt exponentieel. In de week vanaf 31 oktober tot en met 6 november tellen we dagelijks gemiddeld 8.260 nieuwe gevallen, een daling met 46 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt ook. Gisteren werden er 434 patiënten opgenomen, zondag 403. Tijdens de piek vorige dinsdag ging het nog om 879 opnames per dag. Toch is er van versoepelen nog lang geen sprake. In ‘Het Laatste Nieuws’ schetsen biostatisticus  Geert Molenberghs en viroloog Steven Van Gucht een beeld van onze nabije toekomst, en die ziet er niet goed uit.

In augustus zijn we gaan versoepelen met 400 nieuwe besmettingen per dag. Deze keer moeten we veel en veel lager. Een precies getal is nog niet bepaald. Als het aan de experten ligt, wordt dat 50 besmettingen per dag. Kerstshoppen zit er volgens Molenberghs dan ook niet in. Premier De Croo wil de sluiting van niet-essentiële winkels op 1 december evalueren, maar nu al is het duidelijk dat het dan nog veel te vroeg is om te gaan versoepelen. Zoniet stormen we volgens de wetenschappers af op een derde golf.

Voor de horeca zijn de voorspellingen zowaar nog dramatischer. Molenberghs en Van Gught zouden de horeca pas wil zien opengaan als het beter weer wordt. Er kan pas op z’n vroegste aan versoepelen worden gedacht vanaf 21 december wanneer de dagen weer langer worden. Idealiter vanaf dat er een vaccin is en er weer buiten kan worden geconsumeerd. De wetenschappers blijven bij hun veronderstelling dat cafés en restaurants intense besmettingsbronnen zijn. Voor de scholen vinden ze dat dan weer niet. De dramatische stijging van het aantal schoolbesmettingen van eind oktober kwam volgens hen niet door een overdracht in de scholen, die besmettingen kwamen uit de maatschappij.