Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vecht de afgelopen jaren zijn eigen ‘war on drugs’ uit. Op straat is er nog niet veel resultaat te merken, als we de granaten even buiten beschouwing laten. Verschillende criminologen, de federale gerechtelijke politie en het Antwerpse parket hebben dan ook veel vragen over zijn aanpak van de drugsproblemen. Tijd om even te bekijken hoeveel je in België op straat moet betalen voor drugs . Ligt de prijs hoger of lager dan in onze buurlanden?

Door de Antwerpse drugsproblematiek zou de prijs van een gram heroïne of cocaïne in ons land redelijk goedkoop moeten zijn. De straatwaarde van drugs wordt namelijk bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. Blijkt dat het aanbod in ons landje redelijk groot is. België is dan ook opvallend goedkoop. In België betaal je 59 dollar (52,1 euro) per gram cocaïne. Enkel in Nederland en Portugal ga je het goedkoper op straat vinden. Als het gaat om heroïne betaal je in ons land volgens het onderzoek zo’n 29 dollar (25,6 euro). Enkel Griekenland is iets voordeliger. Finland en Zweden zijn relatief duur voor wie op straat heroïne of cocaïne wil scoren. Dit alles blijkt uit het Global Drug Report 2019 van het UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). 

Volgens de Belgische drugslijn betaal je voor speed gemiddeld 8 à 9 euro per gram. XTC-tabletten worden meestal aan zo’n 4 à 5 euro per stuk verkocht. LSD kost gemiddeld 8 euro per dosis. GHB wordt aan 15 euro per dosis (flesje) verkocht.

Volgens het Drug Report 2019 van het UNODC heeft de productie van cocaïne in 2017 recordhoogtes bereikt. Men schat dat meer dan 18 miljoen mensen wereldwijd cocaïne gebruikt. Hieronder zie je nog enkele statistieken van de mensen van Statista.

Met vragen over drugs kan u terecht bij Tele-Onthaal of bij de Druglijn

1

Image 1 of 2