Een vader van twee (38) komt om het leven na een val met een elektrische step in Laakdal.

Het zat er aan te komen dat de elektrische fietsen en steps levens zouden eisen. Vorige week reed een’ elektrische fietser’ iemand dood en in Laakdal reed een man met een elektrische step tegen een wegversmalling, kwam ongelukkig ten val en overleed.

Misschien leiden ongevallen als deze tot een debat om tot een strengere reglementering van elektrische fietsen en steps te komen. Op dit moment zijn de regels eerder beperkt en waarschuwend, maar ze worden niet of nauwelijks nageleefd, laat staan gesanctioneerd.

Vooral in steden, waar de steps een hippe manier van transport is geworden, zijn er dringend maartregelen nodig. Op dit moment is er nog te veel een grijze zone, al zijn er steeds meer grote steden die maatregelen nemen om het cowboy-sjezen in te perken. Het zijn immers niet alleen de ‘steppers’ zelf die gewond geraken, maar ook voetgangers en fietsers worden door de elektrische steps omver gereden. Steps rijden vogelvrij over fietspaden en autorijbanen en zigzaggen tussen voetgangers op de stoep. Parijs heeft onlangs een verbod afgekondigd  om nog te steppen op de stoep -135 euro boete – en  wacht op een nationale reglementering van de overheid. Bij ons kijkt men de kat uit de boom en onderneemt men weinig.

Steps zijn wendbaar en fun, maar de wieltjes zijn klein, de snelheid hoog en het voertuig wankel. Een noodstop maken zonder te vallen is zo goed al onmogelijk.

Bij de elektrische fietsen is het vooral de snelheid die zorgen baart. Fietspaden zijn niet aangepast voor de hoge snelheid en automobilisten verwachten (nog) niet dat fietsers in de stad vaak sneller zijn dan zijzelf. Bovendien missen fietsers vaak de disipline van motorrijders om zich tegen hogere snelheden in druk verkeer te begeven.

Hoe lang nog?