Hoeveel heeft Aspe écht verdiend met zijn boeken?

Laat me beginnen met een dwaze maar echte anekdote: mijn schoonmoeder denkt dat ik geld verdien telkens als ik op tv kom naar aanleiding van een nieuw boek. Om maar te zeggen dat sommige mensen geen flauw idee hebben van wat het verdienmodel achter boeken is.

Aangezien Pieter Aspe een collega is, wil ik dat model best even uitleggen. In Vlaanderen verdienen auteurs doorgaans 10 % van de verkoopprijs (zonder BTW) van een boek. Vreemd: in Wallonnië is dat met 6 procent een pak lager.

Als het boek het goed doet, springt dat percentage omhoog in staffelvorm.

Geluksvogels worden vertaald. De auteur verdient daar zeer bitter weinig op. Het gros gaat opnieuw naar de uitgeverij. In heel uitzonderlijke omstandigheden wordt een boek verfilmd of worden er zoals bij Pieter televisiereeksen van gemaakt. In dat geval is het afhankelijk van het onderhandelde contract. Als de auteur het slim heeft aangepakt, verdient hij er iets aan. Anders niet.

Pieter dan. In 1995 komt Het vierkant van de wraak uit. Pas medio 2003 richt de auteur de vennootschap Alfadette op.

In 2014 werd de firma ontbonden met een netto-actief van 454.209,09 euro.

De firma werd deels gebruikt om winsten uit te keren: in 2011 bijvoorbeeld werd 510.000 euro (bruto) uitgekeerd.

De brutomarge bedroeg een kwart miljoen in 2011 en 2012. In sommige jaren het dubbele. De nettowinst was dan telkens een stuk lager.

In 2008 richt Alfadette de vennootschap Op Drift op. Deze vennootschap bestaat vandaag nog.

Vandaag zijn er ook de nieuwe Brugse vennootschappen Aspe NV en Bernadette.

Volgens sommige bronnen zijn er 3 miljoen verkochte boeken van Pieter. Bij een voorzichtige schatting van 2 euro per boek heeft Aspe 6 miljoen euro bruto verdiend aan zijn boeken. En dat is zonder de rechten voor tv en film.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More