Conner Rousseau haalt loeihard uit naar Wouter Beke.

We weten al weken dat het niet goed gaat in de woonzorgcentra, maar hoe slecht het er echt is, weten we niet, of mogen we niet weten. Wat we wel weten is dat er veel wordt beloofd. De sector schreeuwt om getest te worden. VUB-professor Dirk Devroey slaat alarm in Het Laatste Nieuws en beweert dat de helft van de rusthuisbewoners de coronacrisis niet overleeft, als niet iedereen getest wordt.

Vandaag werd het slechte nieuws bekend gemaakt dat er tussen 1 april en 4 april 241 mensen waren overleden in de woonzorgcentra. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Sp.a-voorzitter Conner Rousseau die een woedende Tweet de wereld instuurde. “Geen beschermingsmateriaal, besmet personeel moet blijven werken, geen testing en nu blijkt dat Wouter Beke corona-overlijdens in woonzorgcentra niet meedeelde aan federaal. 241 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijdens heeft hij in totaal onder de mat geveegd? Hallucinant!”

Die tweet haalde hij daarna wel offline en verving die door een afgezwakte versie omdat hij – naar eigen zeggen – niet op de man wilde spelen.


Wouter Beke ging meteen in de politieke aanval door te roepen dat er politieke spelletjes gespeeld werden.

Ondertussen weten we van minister Beke dat er tot nu toe 619 corona-doden zijn te betreuren in de rusthuizen. In zeven procent van de rusthuizen zou er een “massieve besmetting” zijn. In totaal zijn 2.982 bewoners vermoedelijk besmet. 198 daarvan liggen in het ziekenhuis. Bovendien zijn er in de Vlaamse woonzorgcentra 2.174 personeelsleden afwezig, 3,56 procent van het totaal. In de zwaarst getroffen woonzorgcentra zal iedereen getest worden.

In 19 Vlaamse centra is tussen 20 en 29 procent van de bewoners vermoedelijk besmet met het coronavirus, in 10 centra gaat het om 30 tot 49 procent, en in 3 zelfs om meer dan 50 procent van de bewoners. In twee woonzorgcentra is meer dan de helft van het personeel uit door ziekte.

In Vlaanderen zijn er ongeveer 80.000 bejaarden en 60.000 werknemers in onze woonzorgcentra. De overheid voorziet 11.000 testkits.