Oud-Nissan Topman Carlos Ghosn vlucht als een James Bond van Japan naar Libanon.

Carlos Ghosn staat bekend als de redder van de Japanse automaker Nissan. In Japan levert  hem dat de status van superheld op. Maar in 2018 wankelt zijn heldendom. Ghosn zou miljoenen naar zichzelf hebben doorgesluisd en krijgt de ene klacht na de andere over financieel wangedrag. Eind 2018 belandt hij daarvoor achter de tralies. In maart 2019 koopt hij zichzelf vrij voor 14 miljoen dollar. Voorwaarde voor zijn vrijlating is dat zijn huis onder videotoezicht geplaatst wordt, zijn internetgebruik beperkt wordt én dat het Japanse ministerie van Justitie in de gaten houdt met wie hij communiceert en waar hij heengaat.

Maar op oudjaarsavond duikt Ghosn plotseling op in Libanon. Hij laat weten dat niet is gevlucht voor recht, maar voor onrecht.

Japan vraagt zich af hoe het Ghosn gelukt is om aan zijn bewaking in Tokio te ontsnappen.

Volgens MTV Lebanon is Ghosn kunnen ontkomen na een kerstoptreden van een Gregoriaans muziekgezelschap in zijn huis. Hij zou na het optreden in een kist bestemd voor een contrabas zijn geklommen en uit zijn huis zijn gesmokkeld.

Het beveiligingsbedrijf dat hem in de gaten houdt, zou onder druk van Ghosns advocaat gestopt zijn met hun werkzaamheden. De advocaten zouden onder meer gezegd hebben dat de videobewaking een schending van de mensenrechten is. Na zijn ontsnapping in de kist van contrabas neemt Ghosn de kogeltrein van Tokio naar Osaka.

Het is verder nog onzeker hoe Ghosn, die een Libanees, Braziliaans en een Frans staatsburger is, Japan heeft kunnen verlaten. Zeker is wel dat hij bij de ontsnapping gebruik maakt van de Turkse privéjetverhuurder MNG. Na een overstap in Istanboel zou de gevluchte oud-Nissan-CEO met een Frans paspoort Libanon legaal zijn binnengekomen. Ghosn zou daarvoor illegaal twee privéjets hebben gebruikt. Een medewerker fraudeert met documenten  en vermeldt nergens de naam van Ghosn. Volgens Turkije zijn er zeven mensen opgepakt die Ghosn zouden hebben geholpen, waaronder vier piloten, een bagagemedewerker en twee vliegveldmedewerkers.

Naast de arrestaties in Turkije, heeft de internationale politieorganisatie Interpol een zogeheten ‘red notice’ uitgebracht, een officieel verzoek aan Libanon om Ghosn te arresteren.

De vraag is echter wat er gebeurt als de oud-topman wordt opgepakt. Japan en Libanon hebben namelijk geen uitleveringsverdrag.