“Het is de schuld van de hond.”

Sinds kort worden er terug wolven gesignaleerd in ons land. Daar is lang niet iedereen even gelukkig mee. De groene jongens in ons land vinden dat we wolven hun vrijheid moeten gunnen, boeren en veehouders hebben er duidelijk een andere mening over. Je moet geen deskundige zijn om te kunnen voorspellen dat wolven in ons land voor problemen zullen zorgen. Vlaanderen is een zakdoek groot, en een wolf houdt nu eenmaal niet van een ‘halfopen bebouwing’. Het dier heeft plaats nodig, veel plaats. En dat hebben we niet. Je kan daar sentimenteel over doen, maar daar bewijs je noch de wolf, noch de mens een dienst mee.

“Oh, hoe schattig er zijn weer welpjes in ons land!” Een paar maanden later worden twee van de schattige welpen doodgereden. Maar het wordt grimmiger. Vannacht werd een hond afgemaakt door een wolf. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wijst alles erop dat de hond was uitgebroken en dat de wolf de indringer in zijn territorium heeft gedood. Niet de schuld van de wolf? Klopt, de schuld van de mens. Het enige wat we de wolf kunnen bieden is een toekomst met het ene conflict na het andere met de mens.

De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Oudsbergen maken zich zorgen over het voorval. De betrokken Limburgse gemeenten willen met het ANB aan tafel en het probleem van de aanwezigheid van wolven bespreken. “Wanneer een hond in een achtertuin wordt gedood, dan is er sprake van een probleemwolf”, zegt burgemeester Ceyssens van Oudsbergen (CD&V). “En als er een probleemwolf is, dan moet die verwijderd worden. Dat heeft de minister ook gezegd.”

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is er echter helemaal geen probleemwolf.

Misschien is die redenering wel het probleem.