Een investering ‘at risk’.

In het Vlaamse Puurs produceert farmareus Pfizer – ja, die van het blauwe pilletje – op volle snelheid een coronavaccin dat nog niet is goedgekeurd. Volgens Gazet Van Antwerpen staan er al meerdere honderdduizenden flesjes met het BNT162b2-vaccin gestockeerd in Puurs. Het vaccin zit echter nog wel in testfase drie. Het experimenteel vaccin wordt op dit moment toegediend aan zo’n 44.000 mensen in de Verenigde Staten en Duitsland. Als die studie positief wordt geëvalueerd, zou Pfizer tegen eind 2020 al honderd miljoen dosissen kunnen leveren en tegen eind 2021 zouden dat er 4,3 miljard moeten zijn. ‘Als’, want als het vaccin de test niet doorstaat, is het spul voor de vuilbak.

Pfizer is een Amerikaans bedrijf en de productie is dan ook (naar alle waarschijnlijkheid) niet voor ons land. Onze regering gokt op een groepsaankoop met Europa van het vaccin van Oxford (gemaakt door het Brits-Zweedse AstraZeneca).

Voorlopig ‘praten’ we nog mee, maar of dat voldoende zal zijn om straks mee te ‘spelen’, is een andere vraag. Corona heeft Europa ontmaskerd als een machteloze instelling. Als het erop aankomt, trekt elk land zich terug achter zijn grenzen en is het ‘eigen volk eerst’. In dat geval heeft een landje, met een oppervlakte van een zakdoek, geen vinger in de corona-pap.