De één gelooft dat Elon Musk een alien is die zo snel mogelijk naar huis wil. De ander denkt dan weer dat buitenaardse bezoekers groene ventjes met donkere ogen zijn. Een nieuwe studie toont aan dat buitenaards leven er waarschijnlijk helemaal anders uitziet dan dat we tot nu toe vermoeden.

Volgens een door NASA gefinancierde studie is de kans groot dat leven op Mars eerder de vorm zal hebben van spaghettislierten. Wetenschappers van de Universiteit van Illinois  onderzocht de microben in heetwaterbronnen op aarde. Hoewel leven op andere planeten waarschijnlijk uit andere stoffen bestaat, heeft het allicht wel dezelfde leefstijl als op onze planeet. De wetenschappers geloven dat ook dat deze microben ook op de Rode Planeet zouden kunnen bestaan.

Zo zou de bacterie zich mogelijks ontwikkeld hebben om zich aan te passen aan agressieve omgevingen. Zo zou ze kunnen overleven op Mars waar een zwakke atmosfeer, hoge UV-niveaus, extreem lage zuurstofgehalten en hoge concentraties zwavel en koolstofdioxide aanwezig is.

De microben vormen formaties die nog het meest weghebben van fettuccini, een lange platte spaghettisoort. Volgens de onderzoekers hebben de bacteriën de neiging om aan elkaar te kleven. De slierten worden gevormd via een gladde substantie of slijmachtige vloeistof. De wetenschappers geloven dat op Mars de rotsstructuren de beste plaats zijn om te beginnen zoeken naar water en, waarschijnlijk zo de eerste tekenen van buitenaardse levensvormen op de Rode Planeet te vinden.

Hoe intelligent de spaghettislierten zijn is niet duidelijk.