Hier zal het ten vroegste vanaf 8 juni kunnen, maar in verschillende Europese landen staan ze al een stap verder met het heropenen van de horeca-deuren.

Vanaf maandag 4 mei worden de terrasjes van cafés en restaurants op de Spaanse eilanden opnieuw geopend, weliswaar met een maximale bezetting van 30 procent. Op 11 mei kunnen ook de Spanjaarden op het vasteland voor het eerst in bijna 2 maand buitenshuis iets gaan drinken. Het land verwacht tegen einde juni, dus net voor de start van het zomerseizoen, weer naar een normale situatie te kunnen gaan.

In Tsjechië mogen cafés en restaurants vanaf 11 mei opnieuw klanten bedienen in de buitenlucht, en vanaf 25 mei mogen die klanten ook opnieuw binnen de deuren plaatsnemen.

Oostenrijk gaat horeca-gewijs opnieuw van start op 15 mei. In de restaurants mogen maximaal vier volwassenen per tafel zitten en tussen twee tafels moet er minstens een afstand van een meter zijn. Een tafel reserveren wordt verplicht, en het personeel moet een mondmasker dragen.

In Italië kan alles weer van start gaan vanaf 1 juni. Vanaf 4 mei kunnen restaurants ook al starten met een afhaalservice, net zoals in ons land nu al het geval is.

In Polen mogen vanaf 4 mei de hotels terug open, maar cafés en restaurants voorlopig nog niet.

In Litouwen staat men al het verst, want sinds maandag 27 april mogen cafés en restaurants klanten bedienen op het terras, op voorwaarde dat er voldoende afstand kan behouden worden. Om likkebaardend te eindigen: in Zweden zijn cafés en restaurants nooit gesloten geweest.