Kaas is voor veel Belgen dagelijkse kost. Op je boterham, verwerkt in een gerecht of als borrelhapje bij je glas cava. Hoewel het een geweldige bron van calcium is, kunnen sommige kaassoorten veel verzadigd vet en cholesterol bevatten. Dus welke kaassoort is het gezondst? Hier zijn alvast vijf opties die je met een gerust hart kunt eten.

Kaas past in een gezond voedingspatroon, mits met mate gegeten. Voor volwassenen geldt het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag te eten.

5. Zwitserse kazen

Kaasliefhebbers, spits je oren, onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat Zwitserse kaas een superfood is. Het is een milde kaassoort, gemaakt van koemelk en is nootachtig van smaak. Omdat het een harde kaas is, bevat het iets meer vet en eiwit dan de bovenvermelde kazen in de lijst. In één portie Zwitserse kaas zit 8 gram vet, 8 gram eiwit én het bevat 22 procent van je dagelijkse calcium. Je tanden en botten zullen zeer dankbaar zijn.

4. Feta

Een paar decennia terug was feta nog een onbekend product in België, maar inmiddels is het een van de meest geconsumeerde kaassoorten. Feta komt uit Griekenland en wordt traditioneel gemaakt van schapen- of geitenmelk. Je vindt ook varianten van koemelk, maar deze worden niet als échte feta gezien. Het is heel licht, zeker vergeleken met andere kazen, maar bevat wel evenveel gezonde vet en calcium. Het is dé ideale kaas voor salade, als aperitief naast olijven of gewoon tussen een sappige burger.

3. LEES HIER VERDER