Dat zegt Katharina Schwirkus, die – uiteraard – zo groen is als een prei.

KatharinaSchwirkus is een Duitse klimaatactiviste, die geregeld haar zegje doet in de krant ‘Neues Deutschland’. Dit keer scheef ze in die krant een epistel, die bij menig oosterbuur in het verkeerde keelgat schoot.

“Huisdieren maken niet alleen onze parken en voetpaden vuil, ze zijn ook nog eens een onnodige belasting voor het klimaat”, zo vindt ze. “Ze zouden eigenlijk uit onze steden, en bij uitbreiding uit ons leven, moeten verdwijnen.”

“Eén keertje niet uitkijken waar ik stap in het park en hopla, daar hangt het aan mijn schoen. In een hondendrol gestapt. Dat werkt op mijn zenuwen, en zet me ook aan het denken. Wat hebben honden eigenlijk in een stad te zoeken? Niks natuurlijk. Katten evenmin. En naast hun vieze uitwerpselen, zijn ze ook nog eens slecht voor het klimaat.”

Schwirkus nam haar rekenmachine erbij en kwam er zo achter dat de ecologische schade die een hond jaarlijks veroorzaakt, overeenkomt met een auto die 3.700 kilometers aflegt. Voor een kat komt het volgens haar neer op 1.400 kilometer.

Ben jij een baasje die zijn/ haar hond in de watten legt? Dan ben je volgens Schwirkus nog een grotere klimaatterrorist. “Goed verzorgde huisdieren krijgen luxevoeding, waarin meer vlees verwerkt zit. Die beesten leven daardoor langer, waardoor hun ecologische voetafdruk nog groter wordt. Komt daar nog bij dat al dat vlees produceren ook nog eens zorgt voor meer CO2-uitstoot.

Hoe het probleem volgens haar concreet moet aangepakt worden? “Er zou een hoge belasting op het houden van honden en katten moeten komen.”

Schwirkus krijgt daardoor een stormwind langs voren. Het regent commentaren als ‘Stop zelf met ademen, trut.’ Anderen zien er zelfs een heus plan van de Duitse groenen in. Die zijn namelijk van oordeel dat vluchtelingen een verrijking zijn voor het westen. Die vluchtelingen zijn overwegend moslims. En moslims, dat zijn niet zo’n hondenvrienden wegens ‘onrein’.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.