Onderzoekers neuzen in de administratie van het vroegere kabinet van Didier Reynders.

Op 26 februari zijn er huiszoekingen geweest op het kabinet en bij de administratie van Buitenlandse Zaken. Het nieuws komt van Le Soir. Huidig minister Philippe Goffin (MR) werd er 50 minuten lang ondervraagd. Eén en ander draait om 2 miljard euro aan intresten op Libische fondsen die in ons land zijn verdwenen. Goffin is echter niet meer dan een getuige, want het dossier gaat terug naar de periode waarin Didier Reynders – de huidige Europese Commissaris van Justitie – het kabinet leidde.

Onderzoeksrechter Claise volgt een klacht op tegen de Libische staat van een vroegere vzw van prins Laurent. De verloren zoon van het Belgische koningshuis had destijds een controversieel project rond herbebossing in Libië. In 2010 had Libië dat contract eenzijdig opgezegd.

Parlementair en gerechtelijk onderzoek hebben aangetoond dat er tussen september 2011 en de herfst van 2017 – toen onderzoeksrechter Claise beslag legde op Libische fondsen – meer dan twee miljard euro aan intresten zijn vrijgegeven. Dat waren interesten op geld dat na de val van Kadhafi in België was bevroren: 300 tot 350 miljoen euro per jaar waarvan niemand mocht weten dat die in België werden vrijgegeven en waarvoor ons land door de VN op de vingers is getikt. Hoe dat geld is kunnen vrijkomen, wie er voor verantwoordelijk was en waarvoor het is gebruikt, is tot op de dag vandaag niet geweten.