De Vlaming hamster huizen.

De vastgoedmarkt floreert na de eerste corona-klappen. Een woonhuis kost nu gemiddeld 12.000 euro meer dan vorig jaar, een appartement zelfs 15.000 euro.

Wie vandaag een huis wil kopen, mag zich aan een lange wachtlijsten verwachten. Er gaan verhalen van 300 kandidaten voor één eenvoudig huisje en kandidaten die zonder verpinken 40.000 euro boven de vraagprijs bieden. Mensen durven niet of nauwelijks nog onderhandelen uit schrik dat iemand anders het pand van hun dromen voor hun neus wegkaapt.

Uit de nieuwe notarisbarometer blijkt dat in de provincie Antwerpen, in een jaar, een huis 6,6% gemiddeld duurder is geworden. Feit is wel dat de vastgoedmarkt drie maanden zo goed als stil heeft gelegen, maar de gretigheid waarmee vandaag de dag gekocht wordt, is du jamais vu.

De baksteen is het nieuwe spaarboekje. In de periode 2015-2020 steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen met 17,9 procent, die van een flat met 18,3 procent”, zegt notaris Van Opstal in GVA. In Brussel gaat dat richting 25 procent. Zelfs na verrekening van de inflatie betekent dat nog altijd een reële prijsstijging van rond de 10%. Een zeer interessante belegging, dus.

bron: GVA