Verheerlijkt Trump geweld? Twitter en Facebook zijn het oneens.

De twee grootste sociaalnetwerksites Twitter en Facebook zijn verdeeld over wat kan en niet kan. Terwijl Twitter bij een tweet van Trump meldt dat diens boodschap de regels van Twitter schendt door geweld te verheerlijken, laat concurrent Facebook een post met dezelfde boodschap ongemoeid. Bij het personeel van Facebook schiet dat in het verkeerde keelgat en grote baas Mark Zuckerberg wordt de kop van jut.

Trump had “When the looting starts, the shooting starts” oftewel “Wanneer het plunderen begint, begint het schieten” zowel op Twitter als op Facebook geplaatst. Twitter had vorige week al een factcheck bij een tweet van de president geplaatst, maar ging nu nog een stapje verder en noemde deze opmerking ‘verheerlijken van geweld”. In dezelfde pennenstreek kwam er wel achteraan dat de tweet mogelijk in het algemeen belang is en dus toegankelijk blijft.

Facebook daarentegen liet de opmerking passeren, maar Zuckerberg gaf op zijn eigen Facebookpagina wel tekst en uitleg. “Ik ben al de hele dag aan het worstelen met hoe ik moet omgaan met de berichten van de president”, schrijft Zuckerberg. Hij heeft wel zijn bedenkingen bij de opruiende retoriek van de president. Maar, zegt hij: “Ik ben verantwoordelijk om te reageren als leider van een instituut dat zich inzet voor vrije meningsuiting.”

Case closed? Integendeel, de oorlog is nog maar net begonnen. Onder het personeel van Facebook dondert het. Verschillende personeelsleden dreigen met ontslag als er niets verandert. Zij spreken van opruiende taal en ze verwijten Zuckerberg dat hij politici een platform aanbiedt om geweld te verheerlijken.

Het laat ons achter met een dubbel gevoel. Het is vreemd wanneer de stroper voor boswachter gaat spelen. De sociale media – en vooral Twitter – zijn hét medium om anoniem te schelden, te roepen en te tieren, beledigen en bedreigen. Leuk als het niet over jezelf gaat, maar een hel als je zelf het voorwerp van asociale-media-haat bent.

Waar trek je de lijn en wie gaat bepalen waar de lijn ligt? Blijkbaar heeft de waarheid twee gezichten en dus is alles waar en is niets waar. Eén ding is zeker: de sociale media zijn niet ontworpen als platform voor meningen van politici die dat liever niet officieel doen. Misschien moeten de sociaalnetwerksites eens bij elkaar gaan zitten en de bedoeling van het medium herdefiniëren.