Shoppen zal nog maar een beetje lijken op het shoppen van vroeger.

Voor veel mannen was een dag shoppen een dag niet geleefd. Vanaf 11 mei – als alles meezit – gaan misschien zelfs shopaholics van hun verslaving afkicken. De meeste handelszaken zijn ‘de grote heropening’ aan het voorbereiden en voorzien één voor één drastische maatregelen: handgel, mondmaskers en verplichte routes.

Even binnenwippen en wat rondsneukelen zit er niet meteen in. Het zal wachten zijn aan de ingang, een bewakingsagent met handgel passeren, een mondmasker opzetten en een verplichte looprichting volgen. Sommigen denken aan hygiënetunnels aan het begin van de straat waar de drukte onder controle wordt gehouden. Straten worden hier en daar autovrij zodat de stoep en de straat kan worden gebruikt om aan te schuiven. In Genk wil men zelfs hygiënecoaches inzetten om mensen erop te wijzen dat ze de regels niet goed volgen.

Het aller irritantste idee is het plan om een selectie te maken van wie, wanneer, waar mag winkelen. Men denkt aan een alfabetische selectie waarbij winkels de ene dag open zijn voor mensen van a tot m en de volgende dag voor het tweede deel van het alfabet. Als je vrouw Bastiaans noemt en jijzelf Wouters, dan is het ieder apart. Voor de een zal dat een godsgeschenk zijn, voor de ander het begin van een depressie. Shoppen op basis van het rijksregisternummer is een ander geniaal plan. De ene dag de gelukkigen met het even cijfer, de volgde dag die met de oneven cijfers.

Er is nog niets beslist en een eenheid is er nog niet, maar wat had je gedacht. Het kan dus nog alle kanten uit.